Dränering av källarvägg!!


Rikard Sigvardsson 2013-11-15
En källarvägg dräneras genom att man gräver ett cirka 1 meter brett dike intill källarväggen, och ned mot en halv meter under nivån under husets grundsula, husets lägsta punkt.

Det kan finnas risker med att frilägga hela husgrunden på en gång, därför kan det vara klokt att färdigställa en vägg i taget även om det är omständligare[1]. Längst ned i dräneringen lägger man med ett litet fall ett perforerat dräneringsrör vilket ska leda bort både grundvatten nedanifrån och regnvatten ovanifrån. Röret leds bort från huset, till en stenkista eller till avlopps- eller dagvattensystem (vanligast till en dräneringsbrunn på tomten). Dräneringsröret ska läggas några decimeter ut från huset och rörets hjässa får i ledningens högsta punkt inte ligga högre än underkanten om anslutande dräneringsskikt.

Innan man lägger röret på plats, lägger man en fiberduk (geotextil) på botten. Dukens uppgift är att förhindra att omgivande jord blandas med gruset, och på sikt täpper till dräneringsledningen. När duken är på plats lägger man röret och häller på dräneringsgrus (makadam 8-16 mm). Gruset ska omsluta röret. Under röret ska det finnas omkring 3-10 cm grus, på sidorna och uppåt minst 20 cm, gärna mer. När gruset är på plats viker man över fiberduken, så att en "tub" bildas. Har man mycket fiberduk är det bara en fördel om man från tuben låter duken fortsätta uppåt mot marknivån, som ett extra skydd mot jord. Sedan fyller man på med så kallat måttligt vattengenomsläppligt material (vanligtvis speciellt dräneringsgrus, eller ren makadam) som packas ordentligt. Allra överst avslutar man med ett cirka 30 cm tjockt bärlager, matjord bör inte läggas mot källarväggen samt att den övre ytan ska luta bort från husväggen. De 30 till 40 cm intill husväggen bör ej användas som blomrabatt utan bör prydas med dekorativa stenar eller singel.

I samband med dräneringen passar man också på att ge källarväggen ett fuktskydd. Här finns två skolor:

Den äldre är att man penslar med kallasfalt eller använder Platonmatta, en plastmatta. Detta kan kombineras med värmeisolerande skivor av cellplast.

eller så använder man dränerande cellplastskivor. Antingen spårade skivor eller limmade. De spårade är vattentäta, men torkar även ut byggfukt långsammare. Finns det tätskikt på insidan av källarväggen är den limmade att föredra, annars fungerar den spårade minst lika bra. En utvändigt isolerad källarvägg ger en varm och torr källarvägg. Inför montering av isoleringsskivor friläggs källarvägg från asfalt.


Tipsa en vän     Skriv utTesting testing

Testing testing

Testing testing


Testing testing

Läs mer

Volvo 242 DATT Anderstorp 2013

Hyfsat vass maskin


Läs mer
WebNews Skola 140x350


Dränering av källarvägg!!

En källarvägg dräneras genom att man gräver ett cirka 1 meter brett dike intill källarväggen, och ned mot en halv meter...

Läs mer

Nytt motor-företag i Tanum


Bengts Turboservice


Service inom 24 timmar, eller pengarna tillbaka 0525-20701 Ring och fråga efter Bengt eller Janne

Läs mer

Carl Rydquist klar för 24-timmarsloppet på Nürburgring

WebNews BRF
Koppla ett starkt rep till jeepen och vält upp din 240 på sidan.

Kolla rosten på din 240

Har du kvar din Volvo 240? I så fall skall du hålla koll på rosten. Tanums Motorspegels experter visar dig några enkla knep.

Läs mer

Fordson fast i geggan


Läs mer

Traktornytt från Färlev

Vinschen baktill demonterades för att tryckstången skulle ha den rätta vinkeln. Vinschen kommer genomgå sommarvård innan nästa vedsäsong.

Det gäller att i god tid förbereda sig för höstplöjningen. Den gamla fordsontraktorn på Färlev har därför genomgått vissa förändringar.

Läs mer

Vägstandard i Ukraina


Hans Gustavsson, redakör på Hansbladet, har återigen varit i Ukraina med sin bil.


Och vi gnäller över E6:an i Bohuslän...

Läs mer

Vad hände med vår rostiga 240?


I ett tidigare reportage tog vi upp hur man enklast kollar rosten på sin 240. Som vi befarade upptäckte vårt team en hel del rost under bilen. Ett...

Läs mer

Skog- och traktorvård på Färlev i Bohuslän


Nyligen inhandlade hemmansägare Anders Gustavsson på Färlev en Fordson Major från 1952. Traktorn skall mestadels tjäna som...

Läs mer

Volvo Amazon-En drömbil?

En Volvo Amazon säger väl ingen nej till?

Magnus Burman, 18, införskaffade sig en Volvo Amazon -69 den sjunde oktober. En riktig pilsnerhäck.


Ett okänt motorljud hördes från vändplanen på...

Läs mer

En polsk veteran rullar än


En polsk kopia på DKW 125 presenterades redan 1947. Cykeln heter SHL och finns i Göteborg.

Läs mer

Ford Taunus 20m TS -65 är nu bortskänkt!

Såna här vackra klenoder växer inte på träd numera.

Denna fina bil gavs bort till en entusiast.

Läs mer