Carl Rydquist klar för 24-timmarsloppet på Nürburgring


Levin Racing/C.A.R. Engineering 2006-06-13

Bild:Peter Simons

Porsche-föraren Carl Rydquist från Göteborg blev i måndags klar för en av racingvärldens största utmaningar; 24-timmarsloppet på legendariska Nürburgring.

Den 34 upplagan av ADAC Zürich 24h-Rennen, som med över 230 startande ekipage är en av världens absolut största racertävlingar, lockar förare från världens alla hörn. Bland de mer namnkunniga ses DTM-stjärnor som Christian Abt och Timo Scheider. För att placera sig krävs med andra ord stora portioner rutin och snabbhet, något 29-årige Rydquist visade prov på när han i oktober som förste svensk vann prestigefyllda Zandvoort 500 i Holland. Rydquist åker till Nürburgring med ett helsvenskt team under ledning av Kungsör-baserade Levin Racing, som på plats i Tyskland får support av Porsche Motorsport. Teamkollegor blir Anders Levin, Martin Morin och Peter Thelin. Förra året slutade teamet på en total åttondeplats, strax bakom fabriksteamens toppstrid, en prestation som säger en hel del om nivån på svensk racing. I år har teamet som mål att ytterligare förbättra placeringen samt att vinna klassen med sin Porsche 911 GT3 Cup. - Kanske en av anledningarna till att jag blev tillfrågad, säger Carl med ett smile.

En 24-timmarstävling ställer extrema krav på tävlande och material. G-krafterna tär skoningslöst på förarna och den 25 kilometer långa banan bestående av 33 vänsterkurvor och 40 högerkurvor, krön och vindsnabba dalgångar gör skäl för sitt smeknamn "Det gröna helvetet". På den längsta raksträckan toppar bilarna över 270 km/h, varv efter varv. Blandat med bansträckningen, tvåtimmes körpass, nattkörning och goda möjligheter för regn sätter det en stark fysisk och psykisk press på förarna. Trefaldige F1-världsmästaren Jackie Stewart sa en gång att den förare som kallar Nürburgring sin favoritbana aldrig kört tillräckligt snabbt där. - Alla har som målsättning att försöka vinna och det finns inget utrymme att slappna av ute på banan, säger Carl och berättar vidare. - Farterna förlåter inte ens en tiondels brist i koncentrationen, det hela ska vara en långvarig skräckblandad förtjusning som jag ser fram emot att uppleva. Mediabevakningen från tävlingen är massiv, 2005 visades drygt 175 timmar från tävlingen på nästan 100 TV-kanaler, bara i Tyskland uppgick tittarskaran till 11 miljoner. Samma år publicerades 2001 artiklar om loppet i drygt 97 miljoner upplagor. Loppet är en stor folkfest som förra året lockade 220.000 åskådare och med det strålande vädret förväntas det bli ännu fler i år. ADAC Zürich 24h-Rennen på Nürburgrings Nordslinga startar kl 15.00, lördagen den 17 juni. Målgång sker först ett dygn senare. Tyska DSF sänder hela helgen från loppet.


Carl Rydquist
Bild:Magnus Glantz
Carl Rydquist


Tipsa en vän     Skriv utTesting testing

Testing testing

Testing testing


Testing testing

Läs mer

Volvo 242 DATT Anderstorp 2013

Hyfsat vass maskin


Läs mer
WebNews Skola 140x350


Dränering av källarvägg!!

En källarvägg dräneras genom att man gräver ett cirka 1 meter brett dike intill källarväggen, och ned mot en halv meter...

Läs mer

Nytt motor-företag i Tanum


Bengts Turboservice


Service inom 24 timmar, eller pengarna tillbaka 0525-20701 Ring och fråga efter Bengt eller Janne

Läs mer

Carl Rydquist klar för 24-timmarsloppet på Nürburgring

WebNews BRF
Koppla ett starkt rep till jeepen och vält upp din 240 på sidan.

Kolla rosten på din 240

Har du kvar din Volvo 240? I så fall skall du hålla koll på rosten. Tanums Motorspegels experter visar dig några enkla knep.

Läs mer

Fordson fast i geggan


Läs mer

Traktornytt från Färlev

Vinschen baktill demonterades för att tryckstången skulle ha den rätta vinkeln. Vinschen kommer genomgå sommarvård innan nästa vedsäsong.

Det gäller att i god tid förbereda sig för höstplöjningen. Den gamla fordsontraktorn på Färlev har därför genomgått vissa förändringar.

Läs mer

Vägstandard i Ukraina


Hans Gustavsson, redakör på Hansbladet, har återigen varit i Ukraina med sin bil.


Och vi gnäller över E6:an i Bohuslän...

Läs mer

Vad hände med vår rostiga 240?


I ett tidigare reportage tog vi upp hur man enklast kollar rosten på sin 240. Som vi befarade upptäckte vårt team en hel del rost under bilen. Ett...

Läs mer

Skog- och traktorvård på Färlev i Bohuslän


Nyligen inhandlade hemmansägare Anders Gustavsson på Färlev en Fordson Major från 1952. Traktorn skall mestadels tjäna som...

Läs mer

Volvo Amazon-En drömbil?

En Volvo Amazon säger väl ingen nej till?

Magnus Burman, 18, införskaffade sig en Volvo Amazon -69 den sjunde oktober. En riktig pilsnerhäck.


Ett okänt motorljud hördes från vändplanen på...

Läs mer

En polsk veteran rullar än


En polsk kopia på DKW 125 presenterades redan 1947. Cykeln heter SHL och finns i Göteborg.

Läs mer

Ford Taunus 20m TS -65 är nu bortskänkt!

Såna här vackra klenoder växer inte på träd numera.

Denna fina bil gavs bort till en entusiast.

Läs mer